In het Dorpshuis in Ouwerkerk was vanmorgen de opening van de tentoonstelling ‘Ouwerkerk in oorlog en bevrijding.’ De tentoonstelling bestaat onder andere uit oude afbeeldingen die gedigitaliseerd zijn en radiofragmenten. Op verzoek van de Dorpsraad van Ouwerkerk hebben de dames van Oud Ouwerkerk de expositie in elkaar gezet.
De tentoonstelling werd geopend door Seraya Poelman-Blom, de voorzitter van de dorpsraad van Ouwerkerk. Ze las een citaat voor uit een radiobericht van koningin Wilhelmina op 5 mei 1945. Daarna bedankte ze de dames van Oud Ouwerkerk voor hun inzet om de tentoonstelling te realiseren.

De opening van de tentoonstelling
Beeld: Evelein Mesman
Verhalen achter foto’s en brieven
Een van de personen achter de tentoonstelling is Corrie Vijverberg. Zij vertelt hoe de verzameling tot stand is gekomen: “Vorig jaar in september werden wij door de dorpsraad benaderd met de vraag of wij een tentoonstelling wilden maken in het teken van 80 jaar vrijheid. Daar zijn wij toen mee begonnen en afgelopen zaterdag was hij uiteindelijk net op tijd af. Ons groepje, Oud Ouwerkerk heeft meer dan duizend beelden, waaronder vooral foto’s, gedigitaliseerd vanuit bijvoorbeeld dia’s. Daarnaast hebben we radiofragmenten uit 2001 gekregen en met hulp van de dorpsraad hebben we nu kaartjes met qr codes die naar de fragmenten leiden.”
Vijverberg is erg blij en trots op de tentoonstelling: “We hebben ook plezier kunnen halen uit het zoeken naar en vinden van de verhalen van de slachtoffers. We zijn begonnen met foto’s, waarbij in sommige gevallen helemaal niets bekend was over die mensen. Daarna zijn we gaan kijken naar de verhalen die er achter de beelden zitten. In een geval zagen we een naam en dachten we: ‘Er moet nog iemand zijn die weet wie dit is.’ Toen hebben we contact met de familie opgenomen zijn we via via toch nog achter de verhalen gekomen.” Oud Ouwerkerk heeft de tentoonstelling georganiseerd omdat ze het belangrijk vinden om dit soort verhalen te bewaren en door te geven, zo geeft Vijverberg aan: “Ik vind het ook mooi dat de jonge generatie ook komt kijken hier. Het is ook belangrijk dat zij dit zien.”

Burgemeester Van der Hoek en Corrie Vijverberg
Beeld: Evelein Mesman
Seraya Poelman-Blom vertelt hoe de dorpsraad besloot om deze tentoonstelling op Bevrijdingsdag te openen: “Het begon toen vorig jaar aan de dorpsraden werd gevraagd om rondom de 80 jaar bevrijding iets te organiseren. In veel dorpen is ervoor gekozen om vrijheidsmaaltijden te organiseren.” Volgens Poelman-Blom wilde de dorpsraad van Ouwerkerk iets anders: “Wij dachten: ‘Kunnen we niet iets met de verhalen uit de oorlog?’ Dus hebben we de dames van Oud Ouwerkerk gevraagd om deze tentoonstelling te maken.” Ze vertelt verder: “We dachten voorheen dat er niemand van Ouwerkerk was overleden door de oorlog, maar op het monument in Zierikzee stond toch iemand uit Ouwerkerk: ‘Wie was dat?’ Uiteindelijk hebben we contact gekregen met familie en hebben we een zus en nichtje van die persoon kunnen spreken.” Dat er zo weinig overgebleven is van die tijd heeft volgens haar mogelijk te maken met de watersnoodramp in 1953: “Het kan zijn dat er toen een hoop correspondentie en beelden verloren zijn gegaan. Veel verhalen van mensen uit de oorlog worden ook niet meer verteld. Dat heeft ervoor gezorgd dat sommige verhalen nu pas weer kunnen worden verteld.”
Belangstelling college
Onder de bezoekers van de tentoonstelling waren ook de burgemeester en wethouders Van Burg en Canters. Burgemeester Van der Hoek heeft bewondering voor de organisatie van de tentoonstelling: “Het is heel mooi dat het vanuit de bevolking zelf komt, dat is heel waardevol.” Hij vind het mooi om te zien hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen: “Mensen zeggen: ‘Daar moeten we wat mee, met die foto’s en brieven.’ Dat leidt dan uiteindelijk tot zo’n tentoonstelling, waarbij mensen van buiten het dorp ook naar het eiland komen om verhalen van hun familie te lezen. Die mensen kunnen die verhalen ook weer vertellen en zo wordt het verhaal nog weer completer. Dat is erg mooi om te zien.” Hij hecht veel waarde aan het vertellen van deze verhalen: “Ik ben hier, samen met twee wethouders, dat laat ook zien hoe belangrijk wij het vinden dat deze verhalen worden verteld.”

Burgemeester Van der Hoek met Oud Ouwerkerk
Beeld: Evelein Mesman
Bezoeken
De tentoonstelling is vandaag te bezoeken en de komende weken op woensdag tussen ongeveer half tien en half twaalf. Volgens Poelman-Blom kunnen geïnteresseerden die op woensdagochtend niet kunnen komen ook op andere momenten terecht: “De tentoonstelling staat hier gewoon, dus als iemand langs komt op een avond dat het dorpshuis toch open is kun je gewoon komen kijken. Als dat ook niet lukt kun je altijd even contact opnemen, dan kunnen we kijken of we toch nog een moment kunnen vinden. Iedereen is welkom om naar de verzameling te komen kijken.”


De tentoonstelling I Beeld: Evelein Mesman