Grote aanwezigheid bij herdenking Burgh-Haamstede

Algemeen Nieuwsbericht

Op de herdenking op 4 mei in Haamstede kwamen zondagavond veel mensen af. De herdenking vond plaats bij het monument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, op het Slotplein. Op de herdenking spraken Jan Edu Kelder, voorzitter van de dorpsraad van Burgh-Haamstede en Jop Steenhof de Jong.

Om zeven uur begon de herdenking officieel, maar al ruim daarvoor zat Koninklijke muziekvereniging Witte van Haamstede al klaar met muzikale ondersteuning en stonden er al mensen klaar om de herdenking bij te wonen. Toen de klok zeven uur sloeg nam Jan Edu Kelder, de voorzitter van de dorpsraad, het woord. Hij heette de aanwezigen welkom, met “warme gevoelens van dankbaarheid,” voor hun komst. Hij was ook blij om te zien dat er veel jonge mensen naar de herdenking kwamen. Daarna las hij een gedicht voor; ‘Huilen is gezond.‘ Toen gaf hij het woord aan Jop Steenhof de Jong.

Steenhof de Jong vertelde over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Hoe het vliegveld van Haamstede op 10 mei 1940 gebombardeerd werd en daarbij het eerste slachtoffer uit de gemeente Haamstede viel. In de oorlog zijn er 34 inwoners uit de toenmalige gemeente Haamstede en 6 inwoners uit de toenmalige gemeente Burgh gevallen. Steenhof de Jong benadrukte ook dat de helft van de slachtoffers pas na januari 1945 viel, nadat de Duitse bezetter zou hebben geweten niet meer te kunnen winnen. De gemeenten Burgh en Haamstede waren een van de laatste bezetten gemeenten om bevrijd te worden, toen de Duitsers op 10 mei 1945 het eiland verlieten. Exact vijf jaar na de inval.

Monument

In het monument op het Slotpleinzijn de namen gehakt van die die zijn overleden als gevolg van de oorlog. Steenhof de Jong vertelde hoe mooi hij het vond, dat het monument geen kunstwerk of standbeeld is, maar juist een sobere opsomming van namen. Niet op alfabetische volgorde, maar op volgorde van wanneer ze omgekomen zijn. Dit geeft de geschiedenis volgens hem het beste weer en geeft die mensen een gezicht. Ook Steenhof de Jong was onder de indruk van de opkomst en sloot zijn verhaal af met de uitspraak: “Alleen door de geschiedenis te kennen kunnen wij wellicht een herhaling voorkomen.”

Hierna was het tijd voor de stilte. Gedurende de twee minuten waren alle bijwoners volledig stil. De enige hoorbare geluiden waren van de wind en wat vogels. Toen de stilte voorbij was speelde de Witte van Haamstede het Wilhelmus en legden twee jonge leden van de Scouting van Westenschouwen een krans voor het monument. Aansluitend kregen bezoekers de mogelijkheid om bij het monument in zichzelf te herdenken.