Na een eeuwenlange strijd tegen het water staat Zeeland vandaag de dag voor een ander probleem: droogte.
Waar het Nederlandse waterbeheer wereldwijd bekendstaat om zijn innovatieve aanpak van overstromingen, vormen verzilting, bodemdaling en verdroging inmiddels een groeiende zorg in de Nederlandse provincies. De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) organiseert daarom op dinsdag 17 juni een openbare bijeenkomst over dit actuele thema, in het dorpshuis van Serooskerke op Schouwen-Duiveland. U bent van harte welkom om mee te praten en uw eigen ideeën in te brengen.
De bijeenkomst valt samen met de Algemene Ledenvergadering van ZMf en is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van het waterbeheer op Schouwen-Duiveland en in de rest van Zeeland. Sprekers zijn landschapsarchitect Jan Janse en wetenschapsjournalist én droogte-expert René Didde.
Spook met drie maskers
Tijdens de avond staat de vraag centraal hoe Zeeland moet omgaan met langdurige periodes van droogte, en wat inwoners zelf kunnen doen om water beter vast te houden. Volgens René Didde is Zeeland – naast de Waddeneilanden in Friesland en Groningen – de meest kwetsbare provincie. Zeeland ontvangt namelijk geen directe aanvoer van rivierwater. Zelfs Groningen en Friesland krijgen zoetwater uit het IJsselmeer.
Door klimaatverandering regent het vaker in de periode van oktober tot half februari, zoals we recent ook hebben gemerkt. Daarna volgt een langere droge periode. Didde noemt droogte “het spook met drie gezichten” en wijst op drie belangrijke gevolgen: Verdroging van natuur- en landbouwgrond, met name in Limburg en op de Veluwe. Bodemdaling, vooral in het westen en noorden van Nederland, met name op veengrond. Verzilting van de ondergrond, een groeiend probleem in Zeeland, en in het bijzonder op Schouwen-Duiveland.
René Didde heeft veel onderzoek gedaan naar natte en droge perioden en publiceert daar regelmatig over als journalist. Volgens hem is het de hoogste tijd voor een brede maatschappelijke dialoog over hoe Zeeland zich aanpast aan deze nieuwe waterrealiteit.
Didde:
“Zeeland moet veel meer zijn best doen om het water dat in natte periodes valt, vast te houden. Dat kan door het op te vangen in laaggelegen gebieden en het weg te pompen naar reservoirs. Ook kunnen grote waterbassins bij boeren worden ingezet, zoals bijvoorbeeld al gebeurt bij de Kloetse velden. Daarnaast kan water via kanalen worden geïnfiltreerd in zandruggen, oude kreken of duingebieden. In de duinen en op dit eiland kan zoet water worden opgeslagen in zoete grondwaterbellen, die op die manier worden aangevuld. Daardoor wordt ook het zoute water in dit natuurlijke ondergrondse reservoir weer teruggedrongen.”
Ook netwerkorganisatie “Living Lab Schouwen-Duiveland” heeft zich samen met de boeren van Schouwen-Duiveland al veel met dit thema bezig gehouden.
Tijdens deze bijeenkomst neemt Didde bezoekers mee in zijn ontdekkingen rond water en droogte in heel Nederland.
Vragen die tijdens de avond aan bod komen zijn onder meer:
Wat merk je zelf van droogte in je omgeving?
Wat zou jij veranderen als jij het waterbeleid mocht bepalen?
Oude wijsheid, nieuwe kansen
Landschapsarchitect Jan Janse spreekt over het herstel van ‘elzenmeten’ – een eeuwenoud waterlandschap dat op enkele plekken in Zeeland en rond Ouddorp op Goeree-Overflakkee nog te vinden is. Door een systeem van ondiepe greppels en elzenbeplanting werd water vastgehouden en de vruchtbaarheid van het land behouden. Janse ziet in dit traditionele systeem een kansrijke en duurzame methode om ook vandaag de dag zoet water in het landschap vast te houden.
Praktische informatie
De bijeenkomst is openbaar en vindt plaats op dinsdag 17 juni in het Dorpshuis van Serooskerke, Dorpsplein 13. De inloop is vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. Deelname is gratis.
Meer over dit onderwerp is te lezen en te beluisteren in het artikel van 27 mei van Elzelien de Jong, met Joop de Koeijer over de waarde van water op Schouwen-Duiveland
Foto: Eef de Graaf