Schouwen-Duiveland schaart zich in kamp Kapelle: ‘Maak van de Muziekschool Zeeland een stichting’

Nieuwsbericht

Schouwen-Duiveland schaart zich in het rijtje gemeenten met kritiek op de financiële wanorde bij de Muziekschool Zeeland. Het gemeentebestuur gaat ‘verkennen’ wat de gevolgen zijn van een besluit uit het samenwerkingsverband te stappen.

Net als haar collega van Kapelle voelt wethouder Jacqueline van Burg wel wat voor het omzetten van de gemeenschappelijke regeling in een stichtingsvorm. Dat geeft de muziekschool de mogelijkheid om met subsidies te gaan werken. ,,Het voordeel daarvan voor ons is, dat we beter kunnen sturen op het resultaat. Je kunt eenvoudig zeggen: hier betalen we voor en dat moet je er voor doen. Dan heb je ook niet meer dat we geld moeten bijlappen wanneer de muziekschool door allerlei nevenactiviteiten onder aan de streep geld tekort komt” aldus Van Burg.

De Schouwse gemeenteraad was donderdag kritisch over de bedrijfsvoering van directeur Robert Vroegindeweij, die sinds 2019 aan het hoofd staat van de organisatie. Bij zijn aantreden zat de muziekschool al in financieel zwaar weer door te veel bijkomende kosten. Vroegindeweij wist met een charme-offensief langs de Zeeuwse gemeenten de toko te redden. ,,Ik hoor de directeur hier nog inspreken: ‘we gaan jullie meer muziek geven voor minder geld’. Nu zien we wat daar van terecht is gekomen”, aldus Margo Lemsom (VVD).

Raadsbreed wordt het muziekonderwijs gekoesterd, maar het moet nu maar eens afgelopen zijn met al die bijzaken, steunde Laurence Haack (LSD) de voorzet van coalitiegenoot CDA: ,,Ook wij willen zien dat de muziekschool zich beperkt tot de primaire taak.” Van Burg maakt zich ‘ernstig zorgen over het voortbestaan’ wanneer er niet snel iets verandert. ,,Ik ben voor behoud, maar niet tegen elke prijs, niet op deze manier.”

Bron: PZC