Dorpsraad Renesse pleit voor behoud voormalig voetbalveld voor sociale huurwoningen: “We hebben geen behoefte aan grote, dure woningen.”

Nieuwsbericht

Renesse, april 2025 – Oorspronkelijk waren er plannen voor zestien sociale huurwoningen op het voormalige voetbalveld aan de Laone, maar een uitspraak van de Raad van State over stikstof heeft roet in het eten gegooid. In plaats van de geplande woningen, blijft er nu slechts ruimte over voor drie bouwkavels. De dorpsraad van Renesse ziet deze verandering als een gemiste kans voor de gemeenschap. “We kunnen deze grond maar één keer bebouwen,” zegt Romme Boerkoel. “Daarom stellen we voor om te wachten en de grond vrij te houden voor de bouw van sociale huurwoningen, voor het geval de stikstofregels in de toekomst versoepelen.”

Boerkoel zit al tien jaar bij de dorpsraad en heeft zich vanaf het begin ingezet voor betaalbare woningen voor jongeren en starters. “Het was altijd de bedoeling dat het oude voetbalveld ontwikkeld zou worden voor sociale huurwoningen, zodat onze jongeren hier kunnen blijven wonen als ze dat willen. Het is nu heel wrang dat op diezelfde plek plannen zijn voor drie vrije bouwkavels, die voor zo’n 1/2 miljoen euro per stuk verkocht gaan worden. Dit is voor ons niet verenigbaar met de behoefte aan betaalbaar wonen in het dorp.”

Romme vervolgt: “Als we nu kiezen voor de ontwikkeling van drie bouwkavels, dan is de kans verkeken om in de toekomst sociale woningen op deze plek te realiseren. Je kunt die grond maar één keer bebouwen. Daarom willen wij liever wachten op een mogelijke versoepeling van de stikstofregels dan nu een verkeerde keuze maken. Dit terrein biedt immers de mogelijkheid om te bouwen voor de mensen die we hier nodig hebben: gezinnen, jongeren, en werkenden die zich willen vestigen in Renesse.”

De wens om het voetbalveld aan de Laone voor sociale woningbouw te gebruiken leeft al jaren in Renesse. “Vanaf het moment dat duidelijk werd dat het voetbalcomplex zou verdwijnen, zagen we dit als een unieke kans,” zegt Boerkoel. “Onze gemeenschap draait op mensen die zich inzetten voor het dorp – in het verenigingsleven, bij evenementen, zelfs voor iets kleins als het versieren van het dorp met Pasen. Dat soort betrokkenheid blijft alleen bestaan als mensen hier ook echt kunnen wonen.”

Stikstof en de natuur

Renesse ligt op een lastige plek wat stikstof betreft: het wordt omgeven door Natura 2000-gebieden en kwetsbare duinen, waardoor stikstofneerslag extra schadelijk is. Vanwege deze stikstofproblematiek is het plan voor 16 sociale huurwoningen van de baan en is er slechts ruimte over voor de bebouwing van drie kavels. Tijdens een recente dorpsraadvergadering bleek dat de plannen voor het bouwrijp maken van de kavels verder gevorderd waren dan de dorpsraad had gedacht. “Het leek aanvankelijk alleen maar een idee, maar ineens werd het gepresenteerd alsof de plannen al vrijwel vaststonden,” zegt Romme. “Daar zijn we wel van geschrokken.”

De dorpsraad fungeert als adviesorgaan en beschouwt zichzelf als een waardevolle partner van de gemeente. “We geven zowel gevraagd als ongevraagd advies en brengen in kaart wat er speelt in het dorp,’ zegt Romme. “De zorgen over dit plan en de impact op onze gemeenschap kwamen dan ook heel duidelijk naar voren tijdens de laatste dorpsraadvergadering en de nabespreking met de bewoners.”

Brief aan gemeente

De dorpsraad heeft een brief gestuurd naar de gemeente met het verzoek om het terrein te behouden voor sociale woningbouw in de toekomst. Volgens Romme betekent het behoud van de grond voor sociale woningbouw niet alleen een kans voor de lokale bevolking om hier te blijven wonen, maar ook voor de lokale economie en de continuïteit van de gemeenschap. “Als de grond nu wordt uitgegeven voor de kavels, komen er waarschijnlijk mensen van buitenaf, die weinig binding hebben met het dorp. Dat doet niks voor de sociale cohesie, en dat zorgt voor leegte in onze voorzieningen en het verenigingsleven.”

“We willen juist mensen die zich hier willen vestigen, een gezinnetje willen stichten, die zich kunnen verbinden met de lokale gemeenschap,” zegt Boerkoel. “Bovendien, er zijn genoeg woningen te koop in dat hogere segment, maar er is niks voor jonge mensen die hier willen wonen en werken. En dat is niet goed. Kijk alleen maar naar het personeelstekort waar veel horeca en andere lokale bedrijven mee te maken hebben. Zelfs in de zomer, wanneer het dorp het drukst is, moeten restaurants soms sluiten vanwege het gebrek aan personeel.”

College van B&W bereidt besluit voor

Het college van burgemeester en wethouders is op de hoogte van de wensen van de dorpsraad. Wethouder Jacqueline Verburg verduidelijkt: “Er wordt op dit moment gewerkt aan een collegevoorstel. Dit voorstel wordt ambtelijk voorbereid, en het college zal waarschijnlijk deze maand nog een besluit nemen over de toekomst van dit gebied.”