Afgelopen week publiceerde het CBS cijfers over de woningmarkt. Van alle provincies had Zeeland de laagste stijging in woningprijzen. Wel was het aantal woningtransacties hoog. Maar hoe zit het in de huursector? Volgens Frans Desloover, directeur-bestuurder van Zeeuwland, is de woningmarkt op het eiland krap:
“De situatie is nu krap. Vooral voor mensen die een nieuwe, of andere sociale huurwoning zoeken. We hebben een gemiddelde wachttijd van anderhalf jaar, die door verschillende omstandigheden tot stand komt. De wachttijd is de afgelopen tijd alleen maar toegenomen. Er is niet alleen één doelgroep of leeftijdsgroep die moeite heeft om woonruimte te vinden. Vooral de privésituatie is belangrijk: bijvoorbeeld als iemand in een echtscheiding zit, als het thuis niet goed gaat tussen ouder en kind, of als iemand een baan gevonden heeft en daarvoor snel moet verhuizen. Hoe snel je aan een huurwoning komt ligt ook aan wat – en waar – je zoekt. In welk complex je wilt wonen en in welk dorp.”
Strategie
“Het is niet voor niets dat we proberen de woningvoorraad te vergroten door meer woningbouw. We richten ons vooral op levensloopbestendige woningen voor seniorenhuurders. Onze strategie is om meer woningen toe te voegen aan het einde van de woonketen. Op die manier ontstaat er een soort treintje waarvan dan ook de jongeren weer profiteren. Doordat senioren verhuizen naar levensloopbestendige woningen kunnen wij met één nieuwbouwwoning meerdere verhuizingen realiseren, waardoor meerdere woningzoekenden in een keer geholpen kunnen worden. Dit is niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zien we dat dit werkt. In de cijfers die wij hierover hebben gepubliceerd komt dat ook terug.
Er zijn ook senioren zonder noodzaak of wens om te verhuizen. Die gun ik het ook van harte om in hun woning te blijven wonen, maar er zijn ook senioren die moeite hebben om de tuin bij te houden, of niet meer boven kunnen komen. Voor hen zijn de levensloopbestendige woningen dan een oplossing. Ook zijn er jongeren die graag een huurwoning willen, maar tot die tijd nog wel in harmonie bij hun ouders kunnen wonen. Het liefst willen die ook zo snel mogelijk een woning. Doordat we de senioren helpen aan een nieuwe woning kunnen die jongeren dan hopelijk ook aan een huurwoning komen.”

Druk van buitenaf
“Druk van buitenaf? Die is er altijd, maar ook het tegenovergestelde is aan de orde. Natuurlijk zijn er mensen van buitenaf die op Schouwen-Duiveland willen wonen. Bijvoorbeeld vanwege een relatie, vanwege een nieuwe baan, of omdat ze in een andere levensfase zitten. Ook zijn er bijzondere doelgroepen die op het eiland moeten worden gehuisvest. Er ligt in de samenleving erg de focus op statushouders, maar er zijn ook andere groepen. Een voorbeeld van een andere groep zijn mensen die uit maatschappelijke instellingen op zichzelf gaan wonen. Er is in de samenleving een sentiment dat er veel mensen van buitenaf hier willen komen wonen. Er zijn natuurlijk ook mensen die hier komen wonen, maar er zijn ook Zeeuwen die juist naar andere provincies verhuizen.”
Tweede woning?
“Voor ons zijn mensen met een tweede woning niet aan de orde. Wij eisen in onze huurcontracten dat mensen de woning die ze huren altijd voor eigen bewoning gebruiken. Ik weet dat het vraagstuk van tweede woningen op Schouwen-Duiveland speelt, maar voor ons is dat niet het geval.”
Bouwen
“We zijn hard bezig met het bouwen van nieuwe woningen. Of we genoeg mogen bouwen? We hebben een hele goede samenwerking met Gemeente Schouwen-Duiveland. Er lopen veel projecten en we merken dat het goed lukt daadwerkelijk te bouwen. Ik sta vandaag niet voor niets op een bouwplaats in Burgh-Haamstede. Tegelijkertijd is het wel onvoldoende, omdat er zoveel vraag is naar sociale huurwoningen. Dus ik zou zeggen dat we het goed doen op Schouwen-Duiveland, maar dat we een hoop meer nieuwe huurwoningen moeten, willen en kunnen bouwen.”


Bouwlocatie aan de Haasjesweg in Burgh-Haamstede I Foto: Zeeuwland