Windlust Molen in Brouwershaven Hersteld en Klaar voor Brouwse Dag

Nieuwsbericht

De Windlust molen aan het Slingerbos in Brouwershaven heeft maandagmiddag zijn kap teruggekregen in de vertrouwde rode kleur. De molen, die tien meter hoog is, is weer volledig intact en kan soepel draaien, precies op tijd voor de Brouwse Dag aanstaande zaterdag.

Het herstelwerk werd uitgevoerd in de werkplaats van Molenmakerij Grinwis in Stellendam en duurde iets meer dan vier maanden. Maandagmiddag zijn de ontbrekende kap en wieken teruggeplaatst. “Het molentje staat nu dus weer helemaal in elkaar,” zegt molenaar Jeroen van Dijke.

De molenmakerij heeft de wieken compleet gemaakt, de lagers gecontroleerd en gerepareerd, rot houtwerk vervangen, de kap opnieuw bedekt met lood en de originele rode kleur hersteld. “Dinsdag wordt nog het een en ander nagelopen, en zaterdag zal de molen tijdens de Brouwse Dag weer draaien zoals vanouds,” aldus Van Dijke.

Historie van de Windlust Molen

De Windlust molen werd in 1935 gebouwd door molenmaker Jan van de Hamer uit Brouwershaven, oorspronkelijk als demonstratiemodel in de Molenstraat. De molen was uitgerust met wieken met kleppen om de snelheid bij wisselende windsterkte te reguleren, een systeem dat ook gebruikt wordt in de molens van Kortgene en Scharendijke in Zeeland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wekte Windlust stroom op om naar de radio te luisteren en verlichting te laten branden.

In 1955 werd de molen verplaatst naar het Slingerbos, waar vrijwillige molenaars regelmatig de molen lieten draaien. Helaas werd de molen in 1990 door een storm omvergeblazen.

Met het recente herstel is de molen weer in volle glorie hersteld en klaar om zijn rol in de gemeenschap van Brouwershaven voort te zetten.