Nieuwe woonwijk in Renesse

Nieuwsbericht

Zeker tachtig woningen en een supermarkt; de toegang tot Renesse gaat er binnen enkele jaren heel anders uit te zien. De nieuwbouw komt op de locatie van manege Grol.

Eigenaar Cees Beije heeft de manege een aantal jaar geleden al verkocht. Projectontwikkelaars AVV Beheer en AM zien in het gebied nu mogelijkheden voor verplaatsing van de Jumbo uit het dorpscentrum in combinatie met kleinschalige detailhandel. Daarnaast willen ze een complete woonwijk uit de grond stampen.

Kwart van de huizen wordt huur bij Zeeuwland

Van de minimaal tachtig huizen wordt zo’n kwart bestemd voor huur. Dat is het ‘sociale deel’ dat woningbouwcorporatie Zeeuwland met de gemeente heeft afgesproken bij de realisatie van commerciële nieuwbouwprojecten, zegt interim-directeur Chris Theuws. ,,Wij willen daar levensloopbestendige woningen bouwen.”

Wethouder Jacqueline van Burg gaat er vanuit dat het college binnen enkele weken een intentieovereenkomst kan sluiten met de ontwikkelaars. AVV en AM kunnen dan verder met de ruimtelijke en financiële uitwerking van hun plannen voor het terrein tussen de Stoof- en Roelandsweg. Begin volgend jaar moet duidelijk worden of de opzet haalbaar is. In het gunstigste geval kan halverwege 2026 worden begonnen met de eerste werkzaamheden, aldus de wethouder.

,,Tachtig extra woningen zou heel mooi zijn”, zegt dorpsraadvoorzitter Martin Bouwman. ,,Mijn voorgangers hamerden steeds al op die noodzaak voor Renesse. Ik hoop dat het in mijn periode ook echt gerealiseerd gaat worden.” Bouwman rekent op zo’n tweehonderd nieuwe inwoners, jongere gezinnen. ,,Bedrijven kunnen nu maar moeilijk aan personeel komen, omdat er geen geschikte woonruimte beschikbaar is. Kortom, een belangrijke impuls voor het dorp. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat onze basisschool z’n bestaansrecht houdt.”

De verhuizing van de supermarkt maakt een wezenlijk onderdeel uit van het plan, geeft Van Burg aan. Het gaat om een ‘second best’ alternatief voor verplaatsing van de Jumbo naar de Dreef. De oorspronkelijke opzet stuitte de afgelopen jaren op veel tegenstand van omwonenden. Gemeente en dorpsraad willen de supermarkt weg hebben uit het dorpscentrum, zodat de omliggende straten ook autoluw kunnen worden gemaakt.

Dat de populaire badplaats het straks zonder manege moet stellen, ziet Bouwman niet als een groot bezwaar. ,,Dit hangt al zo’n jaar of tien boven de markt. Mensen die hun paard daar stallen, wisten dat het er aan zat te komen. Nu komt het dichterbij. Kunnen wij zonder manege? Kunnen wij zonder voldoende huizen voor jonge gezinnen?”

Bij manege Grol verandert er voorlopig niets, laat een woordvoerder weten. Zo lang de plannen in voorbereiding zijn, kunnen mensen hun paard daar gewoon onderbrengen of huren voor een rit.

bron: PZC