De gemeente Schouwen-Duiveland heeft deze week de eerste vleermuiskraamkasten geplaatst bij woningen op het eiland. De maatregel is bedoeld om vleermuizen te helpen, nu hun natuurlijke schuilplekken steeds schaarser worden. Eén vleermuis kan per nacht tot wel 3.000 insecten vangen en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de natuurlijke bestrijding van muggen en motten.
De plaatsing van de kasten is onderdeel van de wettelijke verplichting om bij bouw- en isolatiewerkzaamheden voldoende alternatieve verblijfplaatsen te bieden aan beschermde diersoorten, zoals vastgelegd in de Wet natuurbescherming. Tijdens isolatiewerkzaamheden verdwijnen vaak onbedoeld de verblijfplaatsen van vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen.
Inwoners konden zich eerder aanmelden voor een kraamkast. Na een geschiktheidscontrole door een ecoloog werden de eerste locaties geselecteerd. Belangrijke voorwaarden voor plaatsing zijn onder andere een vrije gevel op minimaal 3 meter hoogte en het ontbreken van gevelverlichting.
In totaal worden in de eerste fase 32 vleermuiskraamkasten opgehangen binnen de gemeente. Hiermee wordt niet alleen de biodiversiteit ondersteund, maar ook overlast van insecten op een natuurlijke manier bestreden.
U kunt zich nog opgeven als u ook zo’n kast aan de gevel wil laten hangen, wel moet het uw eigen woning zijn. Opgeven kan via de site van de gemeente Schouwen-Duiveland.
Bronnen: Rijksoverheid: Bescherming van vleermuizen, Zoogdiervereniging: Vleermuizen en isolatie, Gemeente Schouwen-Duiveland