Op Schouwen-Duiveland is momenteel zo’n 14 procent van de adressen aangemeld voor glasvezel. Dat meldt Henk Jan Witteveen, campagneleider van GlasDraad. Om inwoners te informeren trekt het team de komende weken met een speciale glasvezelbus door de regio.
Nu alle bijeenkomsten in de dorpshuizen achter de rug zijn, zit de campagne op Schouwen-Duiveland op ongeveer 14 procent aanmeldingen voor glasvezel. “Dat is iets trager dan bijvoorbeeld in Borsele, maar sneller dan in Zeeuws-Vlaanderen,” zegt Witteveen. “Of Schouwen-Duiveland de vereiste 40 procent aanmeldingen vóór 1 juni 2025 haalt, moet de komende periode uitwijzen, maar we zitten ongeveer gelijk met gebieden als Goes en Kapelle. Die 14 procent zegt dus zeker niet dat we het niet gaan halen.”
Volgens Witteveen zijn er wel aandachtspunten. Zo betalen bewoners van woningen van Zeeuwland géén aansluitkosten voor glasvezel, maar moeten zij zich wél actief aanmelden. “Dat is bij sommige mensen niet duidelijk. Ze denken: er zijn geen kosten, dus ik hoef me niet op te geven. Maar dat is dus wel nodig. Zonder aanmelding komt er geen glasvezelaansluiting.”
De eenmalige kosten bedragen €200 binnen de bebouwde kom en €2300 in het buitengebied. Aanmelden betekent ook het afsluiten van een abonnement bij een van de zestien providers die op het netwerk actief zijn.
De belangstelling voor glasvezel verschilt per gebied. In het buitengebied, waar de verbindingen vaak traag zijn, is de bereidheid om mee te doen groter. Het gaat daar vaak om agrariërs of kleine ondernemers die afhankelijk zijn van een stabiele verbinding. In de dorpskernen is de situatie anders: daar ligt meestal al coax en zijn snelheidsverschillen minder merkbaar. Zo zegt een inwoner uit Scharendijke: “Ik snap het als je aan huis werkt, veel films streamt of kinderen hebt die zitten te gamen, maar ik app en google wat en dat is het dan. Daarvoor heb ik geen snellere verbinding nodig. Waarom zou ik er dan voor betalen?”
Voor sommige inwoners is glasvezel nu misschien nog niet noodzakelijk, maar het kan wel een overweging voor de toekomst zijn, bijvoorbeeld met het oog op technologische ontwikkelingen of woningwaarde. “Niet iedereen heeft het direct nodig, maar vooruitkijken kan lonen,” zegt Witteveen.
De glasvezelbus is vanaf donderdag 8 mei op vaste momenten op verschillende locaties te vinden. “In Renesse kregen we de opmerking dat de locatie op de website als ‘AVtod Parking’ stond – dat blijkt gewoon het Transferium te zijn,” zegt Witteveen. “We passen dat soort dingen aan, zodat het duidelijker wordt.”
De actie loopt tot 30 juni 2025. Als de vereiste 40 % wordt gehaald, kan er met de aanleg worden begonnen. De keuze om wel of niet mee te doen ligt bij de inwoners. “We zijn er vooral om mensen goed te informeren, zodat ze hun eigen afweging kunnen maken.”
