“Vlas bloeit maar een paar weken, en de bloemen staan pas echt open in de ochtend, als de zon schijnt,” vertelt Ellen Bentlage van de Vlasklas in Dreischor. “Je moet dus net geluk hebben. Maar áls je het treft, dan is het echt magisch.” Op Schouwen-Duiveland staan de vlasvelden in bloei en dat is voor de Vlasklas hét moment om mensen op de fiets te krijgen met een speciale fietsroute.
Langs verschillende percelen op het eiland loopt een tijdelijke fietsroute, precies in de bloeitijd van het vlas. “Dat vlas ziet er fragiel uit, maar is eigenlijk supersterk,” zegt Bentlage. “En als de wind erdoorheen waait, dan golft het mee als een blauwe zee. Het is echt een speciale ervaring om dat te zien tussen al het groen van de andere akkers.”


Foto’s: Elzelien de Jong
Een korte en krachtige bloei
De bloei is niet alleen van korte duur, maar ook een geschenk van de ochtend. “De bloempjes zijn maar een paar uur per dag open, en alleen als de zon schijnt staan ze helemaal open,” legt Bentlage uit. “Elk jaar bloeit het op een ander moment, afhankelijk van hoe het seizoen verloopt. Dus je moet er op het juiste moment bij zijn. Het is gewoon heel bijzonder als je het net treft.”
Zo’n moment wil ik natuurlijk zelf ervaren.
En dus download ik de fietsroute op mijn mobieltje en stap ik op de fiets. Het is zo’n ochtend waarop zon en wolken elkaar afwisselen, het ene moment helder licht, het volgende weer grijs en stil. Ik fiets langs de rand van de velden bij Noordwelle en tuur links en rechts naar de akkers. Ik twijfel: zouden de bloempjes wel open staan? Maar dan zie ik tussen al het groen een schitterende blauwe waas dansen in de wind. Even doortrappen nog, en ja hoor: een veld vol bloeiende blauwe bloempjes. Vlas in volle glorie.
Een tere bloem met een sterke vezel
Vlas is een gewas met een lange geschiedenis in Zeeland, maar kent ook verrassend moderne toepassingen. “Je gebruikt de hele plant, niks gaat verloren,” zegt Bentlage. “De vezel is de sterkste plantaardige vezel die er bestaat. Je kunt er linnen van maken, maar het wordt ook toegepast in de bouw, auto-industrie en zelfs in vliegtuigen. De houtige binnenkant dient weer als stalstrooisel of isolatiemateriaal.” Voor boeren is het bovendien een aantrekkelijk gewas, omdat het als rustgewas de bodemstructuur verbetert.
Ellen Bentlage vertelt waarom vlas zo’n duurzaam en ijzersterk gewas is.
Fietsen als ingang naar het verhaal
De Vlasklas organiseert de tocht niet alleen voor de mooie plaatjes. “Veel mensen herkennen vlas niet als ze het zien,” zegt Bentlage. De fietstocht is dan ook bedoeld als een laagdrempelige manier om meer mensen in contact te brengen met vlas – of je nu liefhebber bent van ambacht, duurzaamheid of gewoon graag fietst.
“Sommige mensen houden gewoon van fietsen en interesseren zich misschien niet meteen voor vlas, maar zo nemen ze toch iets mee,” zegt Bentlage. “Je bent in beweging, ziet iets moois en je komt weer een beetje rijker terug dan je vertrok.”
De fietsroute langs de vlasvelden is ongeveer 75 kilometer lang en wordt gratis aangeboden door de Vlasklas. Wie liever een kortere tocht maakt, kan gebruik maken van verschillende doorsteekjes. Een groot deel van de route is ook met de auto goed te volgen. Onderweg zijn er volop horecagelegenheden in de dorpen langs de route. Meer informatie over de route vind je op: https://www.ringdorpdreischor.nl/zeeen-van-blauw/