Het vernieuwde centrum in Haamstede wordt over het algemeen heel positief ontvangen, maar over één opvallend element is veel discussie ontstaan: de forse grijze stenen rondom de waterfontein, die in de volksmond spottend ‘grafzerken’ worden genoemd.
De fontein zelf oogst veel waardering, maar de stenen op en om het waterelement? Ronduit foeilelijk, zeggen veel mensen. Op Facebook worden ze ‘deprimerend’ genoemd, ‘net doodskisten’ en ’totaal niet passend bij de charme van het dorp’. Een ander schrijft dat het meer lijkt op ‘kunst met de verkeerde uitstraling’ en iemand vraagt zich af waarom er niet ‘gewoon wat zwerfkeien’ zijn neergelegd. Ook op straat klinkt kritiek: “De fontein was zo mooi voordat die blokken kwamen. Echt zonde. En waarom moesten een paar zo pontificaal er bovenop gezet worden?”
Daarnaast maken mensen zich zorgen over de gladheid van de gepolijste bovenkanten. ‘Spekglad als het nat is,’ schrijft iemand, en ‘erg gevaarlijk, met natte voetjes op die blokken spelen’. Ook klinkt de vraag: ‘Graniet geeft niet mee, zijn die stenen eigenlijk wel gekeurd, net zoals bij speeltoestellen gebeurt?’


Wethouder Van Burg: “Voorkomen dat er auto’s op het waterelement komen”
Wethouder Jacqueline van Burg begrijpt dat de natuurstenen heftige reacties oproepen, maar benadrukt dat ze er niet zomaar liggen. “Ze zijn zo kolossaal en robuust omdat ze onderdeel zijn van het waterontwerp,” legt ze uit. “Alles is daar vlak aangelegd, en een groot deel van het jaar mogen er auto’s door de Noordstraat. Daarnaast rijden er altijd vrachtwagens voor de bevoorrading. We willen voorkomen dat iemand – bewust of onbewust – met een voertuig op de fontein rijdt.”
De massieve stenen dienen dus ter bescherming van het waterelement, dat is aangelegd op de plek waar voorheen parkeerplaatsen waren. “Daarom zijn die stenen er. Ze zorgen ervoor dat je er niet zomaar op kunt rijden.”
Wat de veiligheid betreft, zegt Van Burg dat het zitelementen zijn en geen speeltoestellen, en dat ze daarom niet aan de keuringseisen voor speelvoorzieningen hoeven te voldoen. “In de openbare ruimte zie je vaker dat kinderen op objecten klimmen of klauteren. Dat gebeurt hier ook, maar het zijn geen toestellen met een speelbestemming.”
Ze voegt toe dat er nog aanpassingen komen: “Er worden nog een paar scherpe uitsteeksels weggehaald, daar is naar gekeken.”
Ondanks de kritiek ziet Van Burg ook positieve kanten. “Ze zijn in deze vorm een beetje bijzonder uitgepakt, maar het is wel heel onderscheidend. Wie heeft nou zoiets op Schouwen-Duiveland? Nu hebben we dus de ‘grafzerken van Haamstede’. Je weet meteen waar je bent.”
Of ze weer verdwijnen? Van Burg glimlacht: “Nee, ze blijven mooi liggen.”
Foto’s: Elzelien de Jong