Dag van de ruimtevaart

Algemeen Nieuwsbericht

Vandaag is het de internationale dag van de ruimtevaart. Bij ruimtevaart denk je misschien niet zo snel aan Schouwen-Duiveland, maar toch zijn er een paar dingen die ruimtevaart aan het eiland verbinden.


Meteoriet
De meteoriet van Ellemeet, ook wel de meteoriet van Serooskerke genoemd is een meteoriet die op 28 augustus 1925 insloeg bij het dorp Serooskerke, dat destijds nog onderdeel was van de gemeente Ellemeet. Het vinden van het stuk ruimtepuin is een heel bijzondere vondst, want het komt niet vaak voor dat er een in Nederland inslaat. Er zijn er in Nederland dan ook weinig gevonden.
De Steenmeteoriet, bevat een groot aandeel ijzer en nikkel en zou afkomstig zijn van ons zonnestelsel. Waarschijnlijk was hij afkomstig van het oppervlak van een asteroïde of ander hemellichaam dat om onze zon draaide. Uiteindelijk is hij in onze aardatmosfeer beland en ingeslagen op Schouwen-Duiveland. Tegenwoordig ligt hij voor het grootste deel in museum en sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht, waar hij in 2014 enkele dagen gestolen was en bij het terugvinden bleek het steentje in 16 stukjes gebroken te zijn.


Sterren kijken
Er is op Schouwen-Duiveland erg weinig lichtvervuiling. Dit maakt het een hele goede plek om sterren te bekijken. Liefhebbers kunnen hier goed hemellichamen, satellieten en zelfs het ISS waarnemen. En dat werkt twee kanten op. Je kunt vanuit de ruimte ook goed zien waar Schouwen-Duiveland ligt. Zo heeft ook Astronaut André Kuipers meegemaakt. Toen hij na zijn ruimtereis in Zierikzee sprak zei hij: “Jullie gaan vroeg naar bed hier.” Op een foto die hij vanuit de ruimte maakte was Zeeland een donkere vlek en dat vond Kuipers mooi. “Jullie kunnen tenminste sterren kijken,” zei hij toen.