Bíjna in de EK-finale: zo veel inwoners van Schouwen-Duiveland hebben Britse wortels

Nieuwsbericht

Nog één keer winnen en dan staat Oranje in de finale van het EK voetbal. Maar 127 inwoners van Schouwen-Duiveland hopen misschien wel dat het woensdag niet zo ver komt. Die juichen (ook) voor de tegenstander van het Nederlands elftal: Engeland.

Het percentage Britse inwoners ligt daarmee in deze gemeente op 0,37 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde van 0,58 procent, en ook lager dan het gemiddelde van de provincie Zeeland; dat ligt op 0,48 procent.

Die 127 inwoners van Schouwen-Duiveland hebben wortels in het Verenigd Koninkrijk: 61 zijn er in dat land geboren, en 66 hebben een vader of een moeder die ervandaan komt. Binnen die groep zitten mogelijk ook mensen die geen band met Engeland hebben, maar wel met Wales, Schotland of Noord-Ierland; het CBS maakt die uitsplitsing niet.

Tegelijkertijd zijn de Welsh, Schotten en Noord-Ieren niet per se anti-Engeland, zegt Joanna Roper, de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Nederland. „Hier op de ambassade gaan we woensdag in elk geval samen kijken, met Nederlandse en Britse collega’s.” Op de vraag wie er gaat winnen komt een heel diplomatiek antwoord: „Uiteindelijk kijken we toch ook om van de sport te genieten. Moge de beste winnen!”

Meer Britten op Schouwen-Duiveland sinds brexit

Sinds het brexitreferendum, waarmee de Britten in 2016 afscheid namen van de Europese Unie, is het aantal inwoners van Schouwen-Duiveland met Britse wortels overigens gestegen, net als in de rest van Nederland. Acht jaar geleden lag het aantal Britten hier nog op 125.

Iemand met Britse wortels heeft overigens niet noodzakelijkerwijs een Brits paspoort. Op Schouwen-Duiveland leven 34 inwoners met de Britse nationaliteit. Die hebben dus ook geen dubbel paspoort: wie zowel Nederlands als Brits is, telt voor het CBS alleen als Nederlander.

Bron: AD