Aziatische hoornaar vermenigvuldigt zich nu razendsnel in Zeeland: ‘Als konijnen in Australië’

Nieuwsbericht

Ooit werden er 24 konijnen geïntroduceerd in Australië. Nu zijn er meer dan 200 miljoen. Zulke cijfers haalt de Aziatische hoornaar nog niet in Zeeland, maar de vermenigvuldiging gaat wel razendsnel. Waarom steekt de provincie nog tonnen in de bestrijding?

Nog geen zeven jaar geleden, in september 2017, werd de Aziatische hoornaar voor het eerst gezien in Nederland. In Dreischor, door Ron van de Roer, die eerst dacht dat het een grote wesp was. Natuurorganisaties sloegen onmiddellijk alarm. De Aziatische hoornaar is een exotische soort die schadelijk is voor bijen en andere insecten. Die zou hier daarom zo snel mogelijk weer moeten verdwijnen. Werd er te lang mee gewacht, dan was uitroeiing niet meer mogelijk.

De Aziatische hoornaar is nooit uitgeroeid. Die ene in Dreischor heeft gezelschap gekregen en niet zo’n beetje ook. Alleen al in Zeeuws-Vlaanderen zijn er dit jaar tot nu toe 640 koninginnen gevangen, waarvan de meeste in Terneuzen (164). Dat is het topje van de ijsberg. ,,In België neemt het aantal inmiddels met de factor 4,5 tot 5 per jaar toe, dat gebeurt hier ook”, zegt Diana Roelands van het actieteam Aziatische hoornaar Zeeuws-Vlaanderen.

,,Het gaat heel snel nu”, bevestigt Sam Janse, projectleider bij Stichting Landschapsbeheer Zeeland. ,,Vorig jaar waren er honderden meldingen van nesten in heel Nederland, dit jaar zullen dat er duizenden zijn.” Hoeveel het er uiteindelijk worden, is nog niet te voorspellen. ,,Maar ga er maar van uit dat de Aziatische hoornaar algemeen wordt in ons land. We mogen onze borst natmaken.”

Konijnen

De vergelijking met Australië is gauw gemaakt. In 1859 kwamen daar 24 konijnen mee met de boot uit Engeland. Dik anderhalve eeuw later zijn er meer dan 200 miljoen. Janse: ,,Hetzelfde verhaal, maar we leren er weinig van. Was er massaal actie ondernomen, dan hadden we dit mogelijk nog kunnen tegenhouden. Een aantal jaren was daar te weinig aandacht voor, het zou misschien zo’n vaart niet lopen. Nu is het te laat.”

Toch wordt de Aziatische hoornaar nog volop bestreden in Zeeland. Elke melding komt binnen bij de provincie, die professionals inschakelt om het nest te ruimen. Is dat niet dweilen met de kraan open? ,,Ja, op deze manier wel”, antwoordt Janse. Volledig laten lopen dan? ,,Nee, dat ook weer niet. Wel middelen blijven inzetten, maar selectief op plekken waar het zinvol is. Vooral in het voorjaar, als de nesten nog klein zijn. Daarmee kun je die enorme zomernesten voorkomen. Daar zitten duizenden Aziatische hoornaars in.”

300.000 euro

De provincie Zeeland was vorig jaar 141.000 euro kwijt aan de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Dit jaar doet gedeputeerde Wilfried Nielen (BBB) met een verdubbeld budget van 300.000 euro nog een ‘ultieme poging’. Waarom toch die drie ton uitgeven als je weet dat de strijd gestreden is? ,,Om eenmalig nog zoveel mogelijk nesten weg te halen, en de bestrijding daarna ordentelijk over te kunnen dragen aan alle partijen die hiermee te maken hebben”, reageert Nielen. ,,Vanaf volgend jaar bouwen we het bedrag af. De Aziatische hoornaar krijgen we niet meer weg uit Zeeland. Frankrijk en België is het ook niet gelukt.”

Alle kosten voor het opruimen van de nesten zijn in 2024 nog voor de provincie. Nielen: ,,Tot een bedrag van 300.000 euro. Dat is het budget.” Vanaf maandag 1 juli stuurt men wel een ander bedrijf af op de meldingen. Traas Ongediertebestrijding uit ’s-Gravenpolder verwijdert nu nog de nesten. Recent is er een verplichte aanbesteding geweest, die is gewonnen door B2 Pest Control uit Rijswijk.

Horrorwesp?

De Aziatische hoornaar zelf heeft hier allemaal geen weet van. Het beestje kampt met een slecht imago. Ten onrechte, volgens de kenners. ,,Het is de duivel niet”, zegt Sam Janse. Diana Roelands: ,,En ook geen horrorwesp, zoals je soms hoort. Het zijn vreedzame beestjes, een koningin kun je zo over je hand laten lopen. Kom alleen niet in de buurt van hun nest, dan kan het gevaarlijk worden.”

Bron: PZC