Kinderboekenschrijver Jeroen Blankendaal in WeekendMagazine

Algemeen

Bijdrage van Gonda den Dekker;

Afgelopen zaterdag, 15 juni, was kinderboekenschrijver Jeroen Blankendaal te gast in het programma Weekend Magazine. Onlangs heeft hij zijn debuut gemaakt met het boek Het mysterie van Haamstede.
Het blijkt nu al een groot succes te zijn. Blankendaal schrijft pas drie jaar en liet zich inspireren door zijn nichtje Fleur, die moeite had met begrijpend lezen. In coronatijd zochten de twee elkaar digitaal op en lazen om beurten pagina’s aan elkaar voor. Vanuit zijn liefde voor Haamstede, waar Blankendaal al lange tijd als toerist komt, kwam het verhaal over het mysterie van Haamstede tevoorschijn. Het verhaalt over een baron in slot Haamstede, wiens kasteel vol zou hangen met kunst. Later leek het erop dat het
vervalsingen waren. Hij vreesde dat de Duitsers het in oorlogstijd zouden meenemen. Een drietal jongeren uit het dorp gaan op zoek naar het echte verhaal.
Via via kwam hij in contact met oud-burgemeester Gerard Rabelink die zelf ook zijn eerste schreden gezet heeft op het terrein van het schrijven van kinderboeken en daarmee is de bal gaan rollen. De onderwijskoepels waren enthousiast. Volgens Blankendaal met uitzondering van de Reformatorische scholen, die het woord ‘gadverdamme’ tegenkwamen in het boek en de verbastering van een
vloek niet door de beugel konden laten gaan. Zelf zegt Blankendaal niet te vloeken in zijn boek, maar dat werd toch anders ervaren.
Jeroen Blankendaal gaat de komende weken bijna alle basisscholen op Schouwen-Duiveland langs om maar liefst achthonderd de leerlingen van de groepen zes, zeven en acht zijn debuut ‘Mysterie van
Haamstede’ uit te reiken. Met zijn boek wil hij kinderen motiveren om meer te gaan lezen. Dat hebben de onderwijskoepels Obase (openbaar) en Lithora (christelijk) met beide handen aangegrepen. 
Rotary Schouwen-Duiveland steunt het project met 2.500 euro, waardoor het boek gratis verspreid kan worden. Voorzitter Ria Boot overhandigde Blankendaal een cheque in de school in Haamstede, waar de tocht over het eiland vorige week begon. Dit gebeurde in het bijzijn van burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Mila Berrevoets, die ook nog een deel voorlas uit het boek. Beiden kregen een eerste exemplaar. Het boek is te verkrijgen in de boekhandels en op diverse plaatsen in de Westhoek.

Het interview met Jeroen Blankendaal is te beluisteren via uitzending gemist op www.radiosd.nl. Ga naar Uitzending gemist, kies het programma Weekend Magazine van 15 juni j.l. en kies voor het 2e uur.
11.00-12.00 uur. Hij is de eerste gast in het programma.